Αρχαιότητες

Ένας απέραντος παράδεισος για τους αρχαιόφιλους είναι ο νομός Λασιθίου. Αλλά και όσοι δεν έχουν ειδικά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα μπορούν να ζήσουν δυνατές συγκινήσεις περιδιαβαίνοντας τα ερείπια των αρχαίων πόλεων ή των μεσαιωνικών μνημείων και ακούγοντας την ιστορία και τους θρύλους, τους μύθους και τις παραδόσεις που πάντα τα συνοδεύουν.

Εδώ βρίσκονται πολλά από τα πρώτα και σπουδαιότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, όπως τα ανάκτορα της Ζάκρου, οι μινωικές πόλεις του Παλαικάστρου και των Γουρνιών, τα ναυτικά κέντρα– λιμάνια του Μόχλου και της Ψείρας και οι Ετεοκρητικές πόλεις Πραισός και Δρήρος, όπου εγκαταστάθηκαν οι τελευταίοι Μινωίτες, οι Ετεόκρητες, οι «γνήσιοι Κρητικοί» που ο Όμηρος αποκαλεί «μεγαλήτορες», δηλαδή μεγαλόκαρδους και γενναιόδωρους. Άλλες σπουδαίες αρχαίες πόλεις είναι η Λατώ και η Ίτανος, οι οικισμοί στο Καρφί Οροπεδίου Λασιθίου, στη Βασιλική Ιεράπετρας, στον Τρυπητό Σητείας, στον Ξερόκαμπο και στο Κουφονήσι του Δήμου Λεύκης κ.ά.

Στο νομό Λασιθίου υπάρχουν επίσης τα φημισμένα φρούρια της Σπιναλόγκας, της Καζάρμας στη Σητεία, του Καλέ στην Ιεράπετρα καθώς και η ενετική έπαυλη της Ετιάς και ο μεσαιωνικός οικισμός της Βόιλας.

Μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του νομού μπορεί κανείς να δει στα δύο αξιόλογα αρχαιολογικά μουσεία που λειτουργούν στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία, αλλά και σε δύο πλούσιες και ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές συλλογές, στην Ιεράπετρα και στη Νεάπολη.