Κρήτη

«Την Κρήτη δεν μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από τις περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς *»

Πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως επιλέγουν την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό. Κι αυτό γιατί … «η Κρήτη τα έχει όλα». Ποικιλόμορφο ανάγλυφο, σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, εύκρατο κλίμα, κρυστάλλινες θάλασσες και γραφικές παραλίες, πλούσιο και ζωντανό λαϊκό πολιτισμό, υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές, αλλά και κέντρα εστίασης, αναψυχής και ψυχαγωγίας για όλες τις προτιμήσεις.

 

                

 

Είναι αλήθεια ότι «η Κρήτη τα έχει όλα» − σε ορισμένα όμως είναι ασυναγώνιστη!

  • Την περίφημη « κρητική κουζίνα», την πιο υγιεινή και νόστιμη κουζίνα στον κόσμο!

  • Στο φυσικό περιβάλλον με την εντυπωσιακή για το μέγεθος του νησιού βιοποικιλότητα και εναλλαγή τοπίων (η πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη) και με τα καθαρότερα νερά στη Μεσόγειο.

  • Στη φιλοξενία που ο Κρητικός έχει στη φύση του από τα πανάρχαια χρόνια.

  • Στην οικολογία , αφού η Κρήτη είναι το πρώτο νησί στον κόσμο σε αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  • Μα πρωτίστως, στον πολιτισμό· ο μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος στον ευρωπαϊκό χώρο, ο προπάτορας του σημερινού δυτικού πολιτισμού. Στην Κρήτη γεννήθηκε ο Δίας, που αργότερα, μεταμορφωμένος σε ταύρο, έφερε στις πλάτες του, κολυμπώντας, την όμορφη βασιλοπούλα της Φοινίκης, την Ευρώπη. Πουθενά, ίσως, αλλού στο κόσμο δεν έχει σωρευτεί τόση ιστορία, τόση ποίηση, τόση ομορφιά! Ο Όμηρος αποκαλεί την Κρήτη όμορφη, πολύκαρπη, και θαλασσολουσμένη και ο Καζαντζάκης αναφωνεί «χαρά στα μάτια που αξιωθούν στο πέλαο να τη δούνε»!

 

*Ούλοφ Πάλμε, πρώην πρωθυπουργός Σουηδίας