Λαϊκός Πολιτισμός

Εξαιρετικά πλούσιος και ζωντανός είναι ο λαϊκός πολιτισμός της Κρήτης και ποικίλο το ύφος, οι παραλλαγές και οι αποχρώσεις του από περιοχή σε περιοχή.

Σε λίγα μέρη στον κόσμο, όπως λένε οι ειδικοί, η λαϊκή τέχνη παραμένει τόσο ζωντανή, ανανεώνεται και εξελίσσεται τόσο δημιουργικά, όσο στην Κρήτη. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού παίζουν μουσικά όργανα, λύρα, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα, βιολί, που εδώ στα ανατολικά έχει μεγάλη παράδοση. Υπάρχουν μάλιστα στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια, νέοι μουσικοί με άρτια θεωρητική κατάρτιση και βαθιά γνώση της τοπικής αλλά και άλλων μουσικών παραδόσεων που προχωρούν σε νέες μουσικές δημιουργίες, ανανεώνουν και δίνουν νέες διαστάσεις στη μουσική παράδοση του νησιού κατά τρόπο αξιοθαύμαστο.

 

                

 

Στην ενδοχώρα, σε όλα σχεδόν τα χωριά, διοργανώνονται το καλοκαίρι θαυμάσια παραδοσιακά γλέντια, όπου εκτός από τα άφθονα κρασιά, τα εξαιρετικά παραδοσιακά φαγητά, τους κρητικούς μεζέδες και τα γλυκά που παρασκευάζουν οι ίδιες οι νοικοκυρές των χωριών, μπορεί κανείς να ζήσει υπέροχες στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες στους ρυθμούς της αυθεντικής κρητικής μουσικής και των τοπικών χορών. Σημείο κατατεθέν της ανατολικής Κρήτης οι εξαιρετικοί σκοποί της, παραμένουν ζωντανοί και ακούγονται στα πανηγύρια, τα γλέντια, τις μουσικές εκδηλώσεις και τις παρέες, ενώ αριστουργηματικά αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου και φυσικά της αστείρευτης λαϊκής μούσας τραγουδιούνται σε κάθε ευκαιρία.

Αλλά και η λαϊκή τέχνη, με τη χειροτεχνία και την οικοτεχνία, γνώρισαν μεγάλη ακμή στον τόπο αυτό. Το μεγάλο πλούτο υφαντών, κεντημάτων, ενδυμάτων, κοσμημάτων, μουσικών οργάνων και έργων ξυλογλυπτικής, κεραμικής, λαϊκής ζωγραφικής, αγιογραφίας και άλλων τεχνών μπορεί κανείς να τον θαυμάσει στα λαογραφικά μουσεία των πόλεων και πολλών χωριών, ενώ υπάρχουν εργαστήρια και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης στις πόλεις και τα χωριά από όπου μπορεί να προμηθευτεί ενθυμήματα και χρηστικά είδη.