Θρησκευτικά Μνημεία

Απέραντος και εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων και κτισμάτων της ανατολικής Κρήτης.

Τα ξωκλήσια, όπως αλλού τα κάστρα και οι πύργοι, είναι εδώ στην Κρήτη «σήμα κατατεθέν» του υπαίθριου χώρου και γεννούν στον επισκέπτη μια αίσθηση γαλήνης και πνευματικότητας.

Τα μοναστήρια είναι σπουδαία μνημεία αρχιτεκτονικής και τέχνης, ιδίως ξυλογλυπτικής και αγιογραφίας, και χώροι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τοπική ιστορία και παράδοση. Τα πιο σπουδαία είναι η Μονή Τοπλού, όπου υπάρχουν δύο μουσεία, εκκλησιαστικών ειδών και χαρακτικής, η Μονή Καψά, σκαρφαλωμένη στα ανατολικά πρανή των απόκρημνων βράχων του φαραγγιού στα νότια του νομού, η Μονή Φανερωμένης στην Παχιά Άμμο, οι Μονές Κρουσταλλένιας και Βιδιανής στο Οροπέδιο Λασιθίου, καθώς και οι Μονές Σεληναρίου , Αρετίου , Ξερών Ξύλων, Κρεμαστών, Κουφής Πέτρας και Αγίου Αντωνίου Φραρώ στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης.

Υπάρχουν επίσης πολλές βυζαντινές εκκλησίες με μεγάλο ενδιαφέρον· η Παναγία η Κερά στην Κριτσά με περίτεχνες τοιχογραφίες, ο Αφέντης Χριστός και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Κριτσά, ο Άγιος Νικόλαος στην ομώνυμη πόλη, ο Άγιος Δημήτριος στο Ορεινό, παλαιοχριστιανικές βασιλικές στην Ελούντα, η Σπιναλόγκα και πολλές άλλες.

Όσοι αγαπούν τη θρησκευτική ζωή και παράδοση μπορούν να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά, ενώ θα βρουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε θρησκευτικές γιορτές και τελετουργίες που γίνονται όλο το χρόνο διασώζοντας πολλά παλαιά τοπικά έθιμα και παραδόσεις.