Φύση

Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του νομού έχει δώσει μια φύση πλούσια και γοητευτική. Από την ενδοχώρα, όπου δεσπόζουν βουνά επιβλητικά και όμορφα που εξάπτουν τη φαντασία και δίνουν τροφή στο μύθο και το όνειρο, έως τα μεσόγεια, με τις κοιλάδες και τις πεδιάδες που σβήνουν σε μαγευτικά ακρογιάλια.

Ολόκληρος ο νομός διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα, γεγονός που αποτυπώνεται στην ύπαρξη εκτεταμένων περιοχών NATURA και τοπίων φυσικού κάλλους που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας λόγω του μεγάλου αριθμού ενδημικών και σπάνιων ζώων και πουλιών, αλλά και φυτών, τα είδη των οποίων υπολογίζονται σε πάνω από δύο χιλιάδες (πολλά από τα οποία είναι αρωματικά και θεραπευτικά). Στα βόρεια του νομού βρίσκεται ο πλουσιότερος και πιο παρθένος θαλάσσιος βιότοπος στο Αιγαίο, με πολλά δελφίνια, φώκιες, χελώνες Careta–Careta και άλλα θαλάσσια ζώα, ενώ στα βορειοανατολικά απλώνεται το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος, το παγκοσμίου φήμης Βάι.

          

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι ποικίλοι γεωλογικοί σχηματισμοί όπως φαράγγια και σπήλαια, που σε ορισμένες περιοχές δημιουργούν γεωλογικά πάρκα, μερικά από τα πιο σημαντικά της Κρήτης.

Αυτό όμως που παραμένει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για το νομό είναι τα πάνω από 300 χιλιόμετρα ακτής, με τις πανέμορφες αμμουδιές και τις θάλασσες με τα κρυστάλλινα νερά και τα πάμπολλα μικρά ακατοίκητα νησιά − παράδεισο των φυσιολατρών και των εξερευνητών του θαλάσσιου κόσμου.