Παραθεριστικός Τουρισμός

Το Λασίθι διαθέτει όλη την γκάμα των τουριστικών υποδομών στην υψηλότερη ποιότητα που μπορεί να συναντήσει κανείς στον κόσμο: από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής του Μεραμβέλλου, που φιλοξενούν κάθε χρόνο εκατοντάδες διάσημους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, μέχρι τα ξενοδοχεία ανώτερης ή μέσης κατηγορίας και τα λοιπά καταλύματα οικογενειακού ή ακόμα αγροτουριστικού τύπου, που επίσης διακρίνονται για την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν και για τις προσιτές τους τιμές.

Στο όλο το νομό υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, που συμπληρώνουν άριστα το βασικό δίπτυχο του τουρισμού διαμονή-διατροφή, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλές και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες διασκέδασης, με ποικίλο ύφος, παραλλαγές και αποχρώσεις από περιοχή σε περιοχή. Στις αστικές περιοχές, στον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τη Νεάπολη, υπάρχει πληθώρα νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, πολυτελών εστιατορίων με εκλεπτυσμένες γαστρονομικές προτάσεις, αλλά και παραδοσιακών ταβερνών που συνήθως αναπτύσσονται γύρω από τα λιμανάκια προσφέροντας ρομαντικές βραδιές δίπλα στη θάλασσα. Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, που δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, κέντρα διασκέδασης αλλά και ξενοδοχεία οργανώνουν εκδηλώσεις , γλέντια, χοροεσπερίδες, μουσικές συναυλίες κ.ά. όπου οι επισκέπτες του τόπου μπορούν να συμμετέχουν και να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες και συγκινήσεις.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα και τη σχεδόν διαρκή ηλιοφάνεια, κρατούν τα καλά ξενοδοχεία ανοιχτά όλο το χρόνο, ενώ με την ανάπτυξη των υπηρεσιών internet καθιστούν το νομό ιδεώδη προορισμό και για τουρισμό παραχείμασης και τηλε-εργασίας!

Σε όλα τα τουριστικά κέντρα του νομού υπάρχουν οργανωμένες πλαζ με θαλάσσια σπορ. Οι μαρίνες του Αγίου Νικολάου και της Σητείας, αλλά και μικρότερα θαλάσσια καταφύγια μπορούν να φιλοξενούν τουριστικά σκάφη. Στον Άγιο Νικόλαο αναπτύσσεται καταδυτικός τουρισμός και γίνονται με μεγάλη επιτυχία διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες , ενώ άλλες περιοχές είναι ιδανικές για θαλάσσια σπορ, π.χ. serf στο Παλαίκαστρο.

 

              

 

Το συγκοινωνιακό δίκτυο αλλά και οι αστικές υποδομές είναι σε άριστη κατάσταση και επιτρέπουν την εύκολη και ασφαλή επίσκεψη στα σπουδαιότερα αξιοθέατα του τόπου. Έργα ανάπλασης πόλεων και χωριών που έγιναν τα τελευταία χρόνια αποκατέστησαν ή δημιούργησαν θαυμάσιους κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, παλιούς δρόμους και σοκάκια, χώρους πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου. Στην ύπαιθρο, εκτός από το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4, δημιουργήθηκαν και ωραίες φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές που οι επισκέπτες μπορούν να διασχίζουν εν μέρει με το αυτοκίνητο ή με ποδήλατο και εν όλω ή εν μέρει πεζοπορώντας .