Πόλεις και Χωριά

Η αποκεντρωμένη και «πολυκεντρική» δομή του είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νομού Λασιθίου. Διαθέτει τέσσερις πόλεις, όμορφες, λειτουργικές, γεμάτες ζωή και κίνηση. Ο Άγιος Νικόλαος είναι χτισμένος σε πέντε μικρούς λόφους και είναι γνωστός για τη γραφική του λίμνη, τις δαντελωτές ακτές και το κοσμοπολίτικο χρώμα. Η Ιεράπετρα, με το φρούριο Καλέ, την απέραντη αμμώδη παραλία, την απλωσιά και το διαρκές καλοκαίρι, διεκδικεί τον τίτλο της «νύμφης του Λιβυκού». Η Σητεία, με την αμφιθεατρική διάταξη, το φρούριο Καζάρμα, τη γραφική παλιά πόλη, το ζωηρό νησιώτικο χρώμα και την έντονη αίσθηση της θάλασσας, είναι η πόλη του κεφιού και της διασκέδασης. Και η Νεάπολη, με την ωραία και λειτουργική πλατεία, τη μεγάλη ιστορική παράδοση, τα παλιά αρχοντικά και το ήσυχο περιβάλλον, είναι η πόλη του πνεύματος και των γραμμάτων.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως του νομού Λασιθίου είναι ότι σε όποιο μέρος του κι αν βρίσκεσαι, σε πολύ λίγο χρόνο μπορείς να βρεθείς σε μια πόλη ή μια παραλία! Έτσι, όλοι οι επισκέπτες του τόπου, ακόμη και όσοι διαμένουν σε ορεινά χωριά, μπορούν να έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες, τη ζωή των πόλεων και τις πανέμορφες παραλίες του. Αλλά και αντίστροφα, όσοι μένουν στις πόλεις έχουν δίπλα τους όμορφα και δροσερά χωριά με παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, γραφικά σοκάκια και πλατείες, παλιές εκκλησίες και σπίτια, και φυσικά με τους παλιούς ρυθμούς ζωής, εκείνους της ηρεμίας και της χαλαρότητας, της φιλοσοφικής διάθεσης και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας.

Τέτοια είναι τα παραθαλάσσια χωριά Σίσι, Μίλατος, Ελούντα, Πλάκα, Καλό Χωριό, Μόχλος, Παλαίκαστρο, Ζάκρος , Ξερόκαμπος, Γούδουρας, Μακρύ Γιαλός, Κουτσουράς, Αχλιά, Αγιά Φωτιά, Φέρμα, Κουτσουνάρι, Μύρτος.

Στην ενδοχώρα είναι το Οροπέδιο Λασιθίου με το Τζερμιάδω και τον Άγιο Γεώργιο, η Κριτσά κοντά στον Άγιο Νικόλαο, το Οροπέδιο Χανδρά–Ζήρου, τα ανόθευτα χωριά της επαρχίας Σητείας κ.ά.